Menu

Vad gäller vid fortkörning i Tyskland?

I Tyskland och andra länder i Europa är det relativt vanligt med hastighetskameror. Risken är därför stor att man råkar ut för fortkörningsböter om man skulle bli fotograferad då det går något snabbare än hastighetsbegränsningen. Vad ska man göra om man vet med sig att man har fastnat på bild när man har kört bil i Tyskland?

Det enkla svaret är att man inte behöver göra någonting så länge man inte hör något från den lokala polisen. Om polisen lyckas leta reda på dig kommer de dock att skicka ett brev och underrätta dig om att du har fåt böter, i vilket fall du måste agera. Att veta hur man ska agera kan dock vara lättare sagt än gjort, då brevet med information om böterna och hur de ska betalas i de flesta fall endast skickas på tyska. I vissa fall kan man få en kort sammanfattning på engelska. Det gäller dock att snabbt hitta någon som kan översätta brevet åt dig, för tyska myndigheter ger dig bara en vecka att betala böterna från att du har fått beskedet. Efter det tas ärendet vidare, och bötesbeloppet höjs. Du bör därför se till att betala boten så snart som möjligt, om du vet med dig att du är skyldig. Om du överskred hastighetsbegränsningen med mer än 30 km/h kan körkortet dras in i några få månader. Detta gäller dock bara i Tyskland; i Sverige kan du fortsätta köra som vanligt.drive-1729949_960_720

Något som ytterligare kan komplicera saken är att man oftast kör i hyrbil när man kör bil utomlands. En typisk biluthyrningsfirma att vända sig till är Hertz. Rent juridiskt gör det ingen skillnad – det är du som har kört bilen som ska betala fortkörningsböterna. Det kan däremot bli svårare eller ta längre tid för den lokala polisen att hitta dig som förare, och skicka hem besked om böterna till rätt person. Om du vet med dig att du lätt kör för fort, kan det vara en bra idé att innan du hyr bil för semestern (i Tyskland eller någon annanstans) jämföra priserna hos olika biluthyrningsfirmor på t.ex. avis . Det kan du även enkelt göra på hyrbilguiden.se. De pengar som du sparar på bilhyra kan då göra att eventuella fortkörningsböter inte känns lika sura att betala. Mer om bilhyra utomlands kan du läsa på budget.se.

Du bör dock agera helt annorlunda om du skulle få hem ett brev om fortkörning från tyska myndigheter, och du vet att du inte har varit i Tyskland under den period som brevet avser – det kan nämligen handla om bedrägeri. På polisens nationella bedrägericenter har man fått in flera anmälningar gällande liknande fall, där människor har fått hem ett brev som utger sig för att vara från en tysk myndighet, och ett krav på att betala in en bötessumma på mellan 100 och 300 kronor – vilket ju är för lågt för att kunna handla om verkliga tyska fortkörningsböter. Om du skulle råka ut för detta rekommenderar polisen att man dels gör en polisanmälan, dels kontaktar den tyska ambassaden i Sverige för att reda ut ärendet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *