Menu

Fartkameror – för en säkrare vägkontroll

Fartkameror räddar runt 20 personers liv i Sverige varje år. Detta tack vare att vi i Sverige har drygt 1600 fartkameror installerade längst med vägarna. Tanken med fartkameror, är att de ska finnas till för att påminna förare att inte köra för fort. Kör man för fort, känner kameran av detta och tar en bild på bil och registreringsskylt.

Fördelar eller nackdelar med fartkameror?

Många kan nog tycka att det bara finns fördelar med fartkameror, men det finns även nackdelar. Många bilar har en installerad GPS som med en automatisk röst kan tala om när det kommer en fartkamera. Nackdelen är att föraren kan bli distraherad av detta och riskera tappa fokus från vägen och andra bilar för att se kameran. För mycket uppmärksamhet kan helt enkelt riktas åt helt fel håll. En klassiker är att många saktar ner när de ser en fartkamera och risken är att man saktar ner för snabbt. Har man då en bakomliggande bil som inte saktar ner, finns det risk för att de kör in i baken på bilen. Fördelarna med fartkameror väger dock mycket tyngre då vikten av att hålla hastigheten är ovärderlig och man räddar liv tack vare fartkameror. Fartkameror underlättar också för polisen att få tag på de som faktiskt kör alldeles för fort. Nu finns det nya fartkameror som fotar på långt avstånd, hela 150 meter, men som även kan övervaka flera bilar samtidigt. Tekniken är än så länge nyutvecklad i Finland. Många har en bil idag och äger man ingen bil och funderar på ett bilköp, finns det många modeller att välja på. En riktigt bra bil att äga är en snygg och praktisk Hyundai bil som går att köpa begagnad eller ny!

Vad händer om man fotas för fortkörning?

Om man ändå skulle ha kört för fort förbi en fartkamera, sker det en utredning hos polisen. Dock är det ett faktum att statistik visar få bötfällda vid fartkameror och det betyder inte bara att människor saktar ner, det kan även handla om att polisen behöver mer resurser att kunna hinna hantera alla ärenden. Det som dock inte många känner till, är att polisen även har mobila fartkameror som de använder när de utreder sträckor med många fortkörare, eller att de står på en valfri utvald plats. Det tagna fotot från kameran, fungerar som underlag för polisen. Bilder tas bara om hastigheten överträdes och alla bilder bearbetas manuellt av utredare. På de bilder där man har med en passagerare, är passageraren automatiskt maskerad enligt regler. Blir man identifierad på bild, är resultatet oftast böter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *