Menu

Är fartkameror verkningslösa?

Det finns flera fartkameror längs med de svenska vägarna. Förhoppningen är att dessa ska hjälpa till att minska hastigheten på vägen samt att olycksrisken ska minska. Kamerorna är helt enkelt en låda med en vanlig systemkamera inuti och en förstärkt blixt. Men frågan är om kamerorna verkligen fyller den funktion och har tillräcklig funktion för att det ska vara värt kostnaden att sätta upp dem samt ha dem igång? Många menar att dessa kameror faktiskt inte har någon direkt verkan på varken olycksstatistik eller på hastigheten. Men hur kan detta komma sig? Den frågan ska diskuteras mer i texten.

Ökning av hastigheten mellan kamerorna

Flera röster menar att fartkamerorna längs de svenska vägarna inte direkt fyller en bra funktion. När man kört på en väg ett antal gånger lär man sig snabbt var fartkamerorna står och nu finns dessutom en funktion i flertalet gps:er som markerar ut och varnar för kamerorna i god tid. många slipper böter genom att hålla hög hastighet innan kameran, sakta ner precis vid kameran, och sedan gasa på ordentlige igen innan nästa kamera. På så sätt menar många att än fler trafikolyckor riskerar att inträffa genom de många hastiga inbromsningarna inför kamerorna. Om någon inte skulle hinna bromsa in och hålla för hög fart är risken dessutom stor att själva fartkameran inte registrerar bilen eller att den faktiskt inte är laddad med en kamera.

Flera sätt att dölja sin identitet

Om man råkar eller med avsikt kör för fort förbi en fartkamera och denna tar en bild är det trots allt inte säkert att någon kan bötfällas. Det krävs att det finns en fastställd identitet på den som kör bilen för att någon ska kunna få böter och detta har många dragit nytta av. Många bär keps och stora solglasögon när de kör eftersom kameran då inte få en bild av ansiktet. Andra väljer att fälla ner solskyddet eller att hålla handen för ansiktet. Om man dock kör sönder sin bil för att man håller för hög fart kan det vara dags att köpa en ny. Om man behöver ett lån rekommenderas att man Jämför billån hos Sambla för att få ett så bra lån som möjligt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *