Menu

När är det okej att köra för fort?

Alla som har körkort har antagligen kört för fort någon gång. Det behöver inte handla om att man kör mycket för fort, utan det kan handla om bara en fortkörning på kanske 5 km/timme. Oavsett hur mycket eller lite för fort man kör är det dock en överträdelse av hastighetsbegränsningen och det är olagligt. Generellt sett är det inte okej att köra för fort, men det kan finnas förmildrande omständigheter och de känner inte fartkamerorna till.

Köra för fort som ny bilförare

Om man precis har tagit sitt körkort och ska köpa sin första bil kan det vara lätt att trampa lite för mycket på gasen när man äntligen får köra på egen hand. Det är dock inte speciellt bra. Under den första tiden har man nämligen en så kallad prövotid. Då bedöms fortkörningar och liknande lite hårdare och man kan lättare förlora körkortet. Under sin prövotid är det extremt viktigt att man följer lagarna i trafiken till punkt och pricka om man inte vill riskera att bli av med sitt körkort direkt.

Köra fort vid en nödsituation

Egentligen är det inte okej att köra för fort vid en nödsituation heller. Man kan bli rapporterad för det och även dömd. Det finns dock en chans att tingsrätt eller andra instanser ser de förmildrande omständigheterna och därför friar den person som kört för fort. Så kan fallet vara om man räddat någons liv genom fortkörningen. Om man fångas av en fartkamera måste man dock meddela omständigheterna, annars får man betala sina böter.

Att förlora körkortet vid fortkörning

Om man kör allt för fort kan man förlora sitt körkort. Om en polispatrull stoppar bilen kan de ta körkortet på plats. Riktigt samma sak sker inte om man kör för fort förbi en fartkamera. Dock kan körkortet fortfarande återkallas och man får en spärrtid. Om man överträder hastighetsbegränsningen med bara någon kilometer i timmen förlorar man inte körkortet utan det krävs en betydligt allvarligare överträdelse för det. Även platsen för fortkörningen spelar roll. Om man kör för fort utanför en skola krävs det en mindre överträdelse än om man kör för fort på en motorväg.

Fångar fartkameran alltid fortköraren?

När det gäller fartkameror är det inte någon garanti för att alla fortkörare fastnar på bild. Många gånger går det för fort för att bilen ska komma med, i andra fall gömmer sig föraren för kameran och då blir det svårt att bötfälla någon. Alla fartkameror är inte heller i bruk och då tar de inga bilder alls. De allra flesta fartkameror är inte heller uppsatta just för att fånga personer som kör för fort utan de är snarare till för att hastigheten på vägen ska minska ordentligt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *