Menu

Nackdelar med fartkameror

Fartkameror finns installerade och anordnade på bilvägar för att kontrollera och övervaka hur vida hastighetsreglerna följs och inte på bilvägarna, samt för att kunna få tag på de förare som bryter mot trafikregler kring fortkörning. Syftet är att göra trafiken säkrare och sätta dit de som bryter mot trafikregler. Som bekant fungerar fartkameror genom att en detektor, eller mätare, i kameran mäter hastigheten på de passerande bilarna. Om en bil då skulle passera fartkameran och köra för fort så tar fartkameran en automatisk bild på bilen. Detta kallas ATK som står för automatisk trafiksäkerhetskontroll.

Men vad finns det för nackdelar med fartkameror egentligen?
En nackdel är att den stjäl mycket uppmärksamhet från bilföraren. Som bilförare kollar man mycket på fartkameran samt på sin hastighetsmätare för att undvika Average Speed Cameras on UK Motorwaysatt köra för snabbt. Detta flyttar fokus från vägen och den övriga trafiken. Därför blir det även svårt att koncentrera sig på bilarna och andra fordon som befinner sig nära en själv. Det enda som blir viktigt är att inte köra för snabbt förbi kameran.

Självklart kan detta anses vara en ganska liten nackdel som egentligen inte spelar så stor roll mot alla de positiva aspekterna hos fartkameror, men det är fortfarande någonting som flera upplever som ett problem i trafiken idag. Har man dessutom en GPS i sin bil så påminner även den om att det snart kommer en fartkamera. I detta fall blir även GPS:en en distraherande faktor för föraren. Bilförare upplever helt enkelt att allt för mycket uppmärksamhet riktas åt fel håll. En lösning på detta som har föreslagits är att placera fartkameror på ställen där föraren inte kan se eller uppfatta dem.

Ett annat sätt att mäta trafikhastigheten på är poliser som mäter passerande bilars hastighet manuellt. Detta kräver mer tid och arbetskraft än den automatiska metoden. Många poliser kan i sådana fall hyra komradio för att enklare kommunicera med varandra och stationen om något brott skulle begås. För företag som arbetar med exempelvis flygtrafik, polisen eller någon typ av räddningstjänst kan hyra komradio.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *