Polisen utreder fortkörningar
Fartsyndare
Har du köpt, en privatleasing eller hyrt en ny bil och tänkt att du ska testa gränserna? Det kan vara farligt och dyrt. Polisen ansvarar för att sätta dit fartdårar av alla slag. På grund av fartkameror har många vägar i Sverige blivit betydligt tryggare och antalet olyckor med svårt skadade och döda har minskat avsevärt. När man kör förbi en fartkamera bör man känna tacksamhet inte ilska. Sänkta hastigheter leder till minskade trafikoffer.
Hur går det till
Idag finns det mer än 1500 fartkameror som är placerade längs 3000 kilometer väg. Om man blir registrerad av en kamera så är det polisens ansvar att kolla upp om överträdelsen och skicka ut böteslappen. Det är dock inte polisen som sätter ut dom fasta kamerainstallationerna, det ansvarar istället Trafikverket för. Man räknar med att minst 15 liv har räddats på grund av fartkamerorna per år och en minskning på cirka 20-30 % av svårt skadade tack vare dessa trafiksäkerhetsåtgärder.
Det är med radar som hastigheten mäts när man närmar sig en kamera. Alla bilar mäts, men bara bilar som kör för fort fotograferas. Dessutom har man en liten felmarginal på hastigheten, så du kan klara dig om du kör lite för fort.
Bilderna som tas, kommer sedan att hanteras för hand. Man täcker för passagerarsidan även om ingen sitter där. Man kollar i olika register för att se vem som kan varit förare utav bilen. Man kollar på pass- och körkortsfoton för att avgöra vem som sitter och kör på den aktuella bilden. När man identifierat överträdaren så skickar man ut en böter, med bild och vilken hastighet man kört i. Om man inte kan identifiera föraren så skickar man en fråga om vem som kan ha kört till fordonets ägare.
Utredarna sitter i Kiruna
Är det mest fartsyndare i Norrland? Man kan tro det för där sitter poliserna som utreder dessa trafiköverträdelser. Här är också styrenheten som sätter på och stänger av kamerorna. Fartkameran är inte alltid på, det beror på hur snabbt det går på vägen och om det varit olyckor på sträckan som kameran står på.
Om en fartkamera registrerar en fortkörning så dokumenteras bilden med tid, datum, plats och hastigheten. Sedan blir alla uppgifter datakrypterade innan det sänds till Kiruna för utredning och så fort dom kommit dit, så blir dom bokförda i deras datasystem. Det är bara utredarna i Kiruna som har tillgång till uppgifterna som gäller fortkörningar.
Den viktigaste effekten
Det bästa med fartkamerorna har varit att bilisterna fått kunskap att sänkta hastigheter leder till räddade liv. Undersökningarna har visat att mer än 70 % av alla svenskar ser numera positivt på fartkameror. Kurvan för den positiva inställningen går stadigt uppåt, även om den varit positiv hela vägen sedan 2006 då man började med kamerorna.
Så le mot kameran!